Praonica rublja Intimela ti pomaže odabrati posteljinu za hotel ili apartman!

Praonica rublja Intimela donosi ti par savjeta! Bilo da se radi o odabiru posteljine za vaše goste u hotelu ili apartmanu, više je faktora na koje bi bilo poželjno da obratite pozornost. Donosimo vam savjete kojima ćete vaš krevet pretvoriti u oazu mira i odmora u koju će se gosti poželjeti vratiti.

Bila boja je boja

Bijelu boju najčešće podsvjesno povezujemo s čistoćom pa biste čistom bijelom posteljinom mogli impresionirati svoje goste. Također, bijela pamučna posteljina najlakše se održava. Može se prati na visokim temperaturama, može se iskuhati, izbijeliti, vrlo lako ispeglati. Bijela posteljina ne blijedi, na njoj se najmanje vidi zub vremena, a mrlje se najlakše uklone (bez da se skine i boja).

Praonica rublja Intimela –nije svaki pamuk isti

Nije svaki pamuk iste kvalitete, a kod posteljine vrlo je važna gustoća pamuka i broj niti po kvadratnom metru te vrsta tkanja.

Najklasičniji odabir, osobito u apartmanima do 3* je obično pamučno platno ili pamučni krep za one koji ne vole peglanje.

Najčešći odabiri u luksuznijim apartmanima, hotelima i kućama za odmor su bijela satenska ili perkal posteljina. Saten i perkal su zapravo samo različiti načini tkanja. Zbog varijacija u položaju glavnih vertikalnih i potkalnih horizontalnih niti unutar tkanine, tkanina dobiva različita mehanička i tehnološka svojstva te potpuno drugačiji izgled.

Prirodni saten je ekološki materijal, nije elektrificiran, propušta zrak i savršeno čuva toplinu, zbog čega je idealan za jesen i zimu, no bez obzira na to zbog njegovog atraktivnog izgleda mnogi ga koriste za apartmane.

Druga luksuzna opcija je perkal. Perkal je način tkanja izumljen u Indiji i često je riječ o tkanini od pamuka s iznimno malom količinom lana i ponekad poliestera. Perkal vrlo atraktivno izgleda i jako se lijepo pere i održava. Ima vrlo visoku otpornost na trošenje (do 100% više pranja), čuva svjetlinu boja, ne blijedi, prozračan je, diše… Vrlo je pogodan za alergičare i daje ugodan taktilni osjećaj jer ne klizi, a i manje se gužva. Posteljina od perkala puno će se teže peglati, što treba uzeti u obzir posebice ako sami održavate posteljinu.

Veličina i model

Za velike bračne krevete od 180×200 cm prava veličina popluna i navlaka je 260×200 cm ili 220×240 centimetara. Za krevet 160×160 uobičajen je poplun veličine 200×200 ili takozvani produljeni 200×220 centimetara. Dok će vam kod kuće vjerojatno odabir za donju plahtu biti ona s gumicom, većina se vlasnika apartmana odlučuje za obične ravne bijele plahte. Ravne plahte se lakše glačaju, mogu se glačati na valjcima, lakše se slažu i skladište (i možete ih koristiti kao gornje plahte).

Savjetujemo vam da ako imate apartman kupite gornje i donje plahte istih dimenzija. Tako ne morate misliti koje su koje i imate više izmjena u rezervi.

Standardizacija veličina plahti koje uzimate će vam olakšati život. Ako imate više različitih veličina kreveta/madraca, uzmite sve plahte u jednoj ili dvije dimenzije tako da možete iskoristiti sve plahte za sve krevete (tj. jednu dimenziju za sve krevete za jednu osobu i jednu dimenziju za sve krevete za dvije osobe.