Kako ukloniti žute mrlje od sredstava za sunčanje?

Kako ukloniti žute mrlje od sredstava za sunčanje izazov je i onima kojima jako dobro ide uklanjanje mrlja. Da bi kožu zaštitili od crvenila i ostalih oštećenja koje predugo izlaganje sunčevim zrakama može izazvati, koristimo kreme za zaštitnim faktorom. Osim što krema za sunčanje prianja na kožu, ona se čvrsto veže i za odjeću. To je zbog UV filtra u kremi za sunčanje koji je neizostavan za zaštitu kože, ali podnosi i pranje u perilici rublja. Što je veći faktor zaštite od sunca, to je kremu za sunčanje teže ukloniti.  

Bolje spriječiti, nego liječiti

Uvijek je bolje spriječiti, nego liječiti, a to vrijedi i za mrlje od sredstva za sunčanje. Neki proizvođači razvili su formulacije svojih krema koje ne ostavljaju mrlje. Zato obratite pažnju prilikom kupnje na oznaku „formula protiv mrlja“. Drugi način na koji možete spriječiti mrlje jest da ostavite kremu da se upije do kraja prije kontakta s tkaninama. Na taj način nećete samo spriječiti mrlje, već ćete bolje štititi kožu. Treći način jest da preskočite komade iz ormara koji su napravljeni od osjetljivih tkanina kao što je svila kada nosite zaštitni faktor.

Čime ukloniti mrlje od sredstva za sunčanje?

Ako vam se ipak dogodilo da je krema za sunčanje ostavila traga na vašoj odjeći, operite mrlju čim je primjetite. Neki od ovih sredstava, dostupnih u svakom kućanstvu, bi vam mogli pomoći. Bez obzira na koju se metodu odlučili, nakon pranja odjeće, ne ostavljajte je na suncu jer će se tako mrlja još dublje „uvući“ u tkaninu.

Soda bikarbona ili prašak za pecivo posebno su pogodni za svijetlu odjeću. Navlažite mjesto na kojem je mrlja i po vlažnoj mrlji pospite prašak za pecivo ili sodu bikarbonu. Pustite da djeluje oko pola sata, a zatim odjeću operite u perilici s deterdžentom, kao i obično.

Deterdžent za suđe bolji je izbor za tamnu odjeću, a mogao bi vam pomoći jer izvrsno uklanja masnoće, a sama krema za sunčanje je masna. Uklonite preostalu kremu s odjeće, a mrlju trljajte tekućim deterdžentom za posuđe, zatim deterdžent isperite.  

Ocat ili limunska kiselina mogli bi vam pomoći ako vam je mrlja na osjetljivoj tkanini. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 5:1 ili otopite 15 grama limunske kiseline u 3 litre vode i u toj otopini namočite odjeću otprilike 2 sata. Zatim operite kao i obično. Kod upotrebe limunske kiseline budite oprezni s tamnijim tkaninama.

Kako ukloniti žute mrlje – dodatni savjeti

Mrlja od kreme za sunčanje samo je dio priče. Način na koji pokušavamo ukloniti te mrlje zapravo ih može fiksirati na tkanini, a ne posvijetliti ili ukloniti i više je faktora na koje trebate obratiti pažnju pri pranju mrlja od kreme za sunčanje s odjeće.

Voda u kojoj peremo odjeću sadrži ione metala poput željeza i bakra. One reagiraju s mrljama od filtera na našoj odjeći i mogu pojačati te mrlje. U tvrdoj vodi ima više tih metalnih iona pa je veća vjerojatnost da će oni koji peru odjeću u područjima s tvrdom vodom imati mrlje od kreme za sunčanje.

Vruća voda zapravo može zatvoriti žute mrlje, a ne ukloniti ih. Postavka od 40°C koju preporučuje većina proizvođača perilica i deterdženata za rublje dovoljno je vruća da fiksira mrlje od kreme za sunčanje. Deterdženti u prahu i sredstva za izbjeljivanje također mogu reagirati s filterima i neće vam pomoći u uklanjanju mrlja od sredstava za sunčanje.

Zato izbjegavajte pranje na visokim temperaturama i perite odjeću na 30°C. Možete uključiti i pretpranje u hladnoj vodi bez deterdženta, a za pranje koristite tekući deterdžent za rublje.